Guláš minutkový

300 g minutkového masa (hovězí svíčkové)
50 g uzené slaniny
2 – 3 lžíce sádla
100 ml piva
cca 250 ml hovězího vývaru
1 lžíce rajčatového protlaku (možno vynechat)
100 g rajčatového pyré
2 malé červené cibule
1 bobkový list
1 lžíce drhnuté majoránky
1 lžička drceného kmínu
1 – 2 stroužky česneku
1 lžíce sladké papriky
1 lžička uzené papriky
sůl
pepř čerstvě mletý
1/2 lžičky cukru proti raj. protlaku

První, co vás asi napadne, je, že tak jemné a delikátní (a taky drahé) maso se do guláše přece nehodí. A částečně budete mít vlastně i pravdu. Jenže někdy máte chuť na guláš, ale málo času. Připravíme si omáčku a minutkové maso, abychom ho zbytečně dlouho nedusili, zarestujeme zvlášť a přidáme na posledních pár minut do gulášového základu. Stejně můžete ale udělat guláš třeba ze stařeného hovězího roštěnce, vepřové panenky, krůtího nebo kuřecího masa.

 U.G.Z.
Univerzální Gulášový Základ vyžaduje čtvero základních přikázání, jejichž splnění vám zaručí neomylný výsledek.

  1. Červená cibule a slaninou nechť jsou pěkně dohněda orestovány!
  2. Vody se vystříhati musíš, vývaru mocného použiješ!
  3. Nedostatku koření se vystříhati musíš.
  4. Ostří tvého mixéru kéž nabroušené jest.

Cibulky by měla – co do objemu – být minimálně stejná hromada jako masa. V minutkovém případě guláše klidně i víc. Orestujte ji na sádle spolu s pokrájenou slaninou. Nemusíte se s tím krájet příliš nadrobno, přeci jen budete záhy mixovat. Červená zajistí lepší barvu výsledku. Když dostane barvu, přidejte kmín a papriky. S tou uzenou opatrně stejně jako případně s pálivou nebo maďarskou, protože minutkové maso je velmi jemné a jistě ho chcete v guláši trochu cítit. Hned přidejte protlak a rajčatové pyré, promíchejte, teď také pivo, ať se vyvaří alkohol, vše se zredukuje. Vývar, bobkový list, základně osolte a opepřete. Nechte zvolna vařit minimálně 10 minut. Pak vyndejte bobkové listy promixujte, případně zřeďte dalším vývarem. Vraťte do pánve, ať základ nechladne a ochutnejte. Soli, pepře, případně cukru proti rajčatům bude možná ještě třeba.

MASO

Pokrájejte ho na kousky tak akorát na vidličku. Nezapomeňte ho vyndat z lednice alespoň půl hodinky před tepelnou úpravou, ať nabere pokojovou teplotu. Použijte velmi rozpálenou pánev, až se z ní bude kouřit, se silným dnem, nepřilnavou. Pak stačí na zatažené masa jedna lžíce sádla. A teď další, ale zásadní přikázání. Pokud ho porušíte, nejen, že vám ruka bude uťata, ale zub nechť si vylámete na znehodnocené hovězí svíčkové, která šťávu pustí a žvýkavá umučená bude!

  • Každý kousek masa na pánev rozmístíš tak, že kolem sebe dopřeješ mu volného prostoru a jen sledovati budeš, jak hnědá kůrka se mu vytváří.
  • PRVNÍ MINUTU MASO NEPROMÍCHÁŠ! ANI NA TO NEPOMYSLÍŠ!!!
  • Až pak jen prohoďte a zas nechte zatahovat. Jedině tak maso nebude pouštět šťávu. Osolte ho a opepřete až na konci. Tepelná úprava bude trvat tak 3 minuty. Hned ho dejte do lehce probublávajícího základu, kde dojede a bude se stále prohřívat.

Základ nyní dochuťte drceným česnekem a promnutou majoránkou. Je hotovo!

VEJCE
Po vzoru z restaurace jsem na guláš přidala sázené vejce. Prostě volské oko. Nejdůležitější je ho dělat zlehka a pomalu, na troše másla, které nechcete přepálit. Vajíčko se tak připravuje cca 5 minut. Pak ho osolte a opepřete. Pokud nemáte minipánvičku a toužíte po pravidelně kulatém výsledku, pomoci může lívanečník. Když není ten, tak velké kovové tvořítko na pyré, kterým kolečko vykrojíte. No a když ani to doma není, prostě proveďte obřízku 😀

Autor : Koko

 

Hovězí, guláše

Updated: 9.6.2020 — 23:07

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme