Vejce Benedikt blesková

Blesková holandská omáčka:
2 lžíce majonézy
2 lžičky dijonské hořčice
Šťáva z ½ citronu
4 žloutky
Sůl
Bílý Pepř
2 lžíce vody
Kostka másla

Dále pak

4 klasické světlé kaiserky
4 vejce na pošírování
4 tenké plátky skvělé šunky (ideálně pečená)
Pažitka

POSTUP

Klasicky musíme pošírovat vejce, šlehat nad párou holandskou omáčku a nechat kynout anglické muffiny. Ale vytížená matka si řekne: NE! Což je pochopitelný, ale já přináším recept, ve kterým se naučíte připravit ztracené vejce v mikrovlnce za 50 vteřin, zrychlenou holandskou omáčku v mixéru za půl minuty a místo muffinu si pomůžeme taky jinak. Tahle královská snídaně najednou nebude vůbec tak složitá, jak ji máme zafixovanou. Triky s vejci i holandskou se navíc na jaře hodí i k chřestu, coby příloha ke steakům a podobně.
Kaiserkám odřízneme dno i vršek, což vytvoří  základ, na kterém bude to vajíčko sedět a spinkat. Na to potřebujeme taky peřinku – tu nám utvoří plátek šunky. Vytvoříme z něj takový trychtýř, aby nám vajíčko teklo organizovaně, směrem ke strávníkovi. Troubu máme v této chvíli rozehřátou na 150 stupňů Celsia,vložíme sem kaiserky se šunlou a necháme hřát.
Na holandskou si připravte mísu, napusťte co nejvíc teplou vodou, jak kohoutek dá, jenom trochu po dně. Sklenici,na holandskou omáčku dejte dovnitř, díky tomu se nahřeje a holandská bude tím teplejší. Ještě si rovnou nakrájejte pažitku, ať vás pak nic nezdržuje.
Holandská omáčka – základem je máslo, za mě ideálně jeden žloutek rovná se 80 g másla.  Začneme pomalu rozehřívat. Vrátíme se k nahřáté sklenici, taky k horké vodě. Do sklenice míří jedna lžíce. Přidáme jednu lžíci citronové šťávy, teď nepovinná půllžička dijonské hořčice, pro udržení konzistence lžička kupované majonézy, půl lžičky soli, a taky bílý pepř, ale s tím opatrně, je to síla… žloutky oddělíme od bílků, potřebujeme celkem dva. Nejdřív všechno projedeme mixérem pár vteřin a pak po malých dávkách přilíváme horké rozpuštěné máslo. Trvá to tak půl minuty celkem. A je hotovo. Omáčku zase zpátky do teplé vody.
Nyní si dejte hřát vodu na pošírované vajíčko. Kulatá mistička, vroucí voda z konvice tak do půlky, vejce musí být akorát celé ponořené. Rozklepneme ho tam, co nejčerstvější a hezky opatrně. Přiklopíme malým talířkem, nebo čímkoliv, co může do mikrovlnky. Výkon mikrovlnky maximálně 700 wattů, a čas v tu chvíli: 35 vteřin. Může to být 33, 35, 38 podle velikosti vejce. A podle toho, jak ho máte rádi.
Na nahřátou housku se šunkou dejte lžíci omáčky, na to osolené a opepřené horké vajíčko a navrch pořádná porce další bleskové holandské omáčky. A posekaná pažitka. A samozřejmě, musíme rovnou zkontrolovat, co se skrývá uvnitř!

Autor: Koko

 

Updated: 10.6.2020 — 22:25

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme