Tento recept bych nazval napodobenina vajec Benedikt
Muffiny nahradit dobrým toustovým chlebem (soft)
Pošírovaná vejce nahradit vejci naměkko
Šunka podle chuti pečená nebo uzená
Holandskou omáčku dělat v mixeru.
Suroviny a postup přípravy omáčky v mixeru :
150 g másla (přepuštěné)
2 žloutky
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička kupované majolky
1/2 lžíce vody
sůl, pepř
Postup je následující. Žloutky se začnou šlehat v mixéru zastudena spolu s trochou vody a citrónové šťávy. Rozpuštěné máslo se pak za chodu postupně přilévá a rovnou zašlehává. Teplo z rozpuštěného másla stačí tak akorát, aby omáčka pěkně naběhla a získala tu správnou konzistenci. Holandskou takhle úplně snadno připravíte s pomocí tyčového nebo i stolního mixéru. Pokud máte, použijte přepuštěné máslo. Bílý pepř má zase tu výhodu, že se v omáčce snadno ztratí barevně.Odpadává příprava vodní lázně, ruční šlehání i stres ze zdrcnuté omáčky.
Podle počtu porcí
kvalitní toastový chleba
plátky pečené nebo uzené šunky
na měkko vařené vejce
pažitka
POSTUP
Opečeme toustový chleba dozlatova a pomažeme máslem od kraje ke kraji a odložíme na mřížku, aby zůstal křupavý. Mezitím si v mikrovlnné troubě ohřejeme na menší výkon požadované množství plátků šunky. Mezitím si podle vlastních zkušeností uvaříme vejce na měkko. Na opečený toast položíme nejlépe do čtverce přeložený ohřátý plátek šunky. Nyní dovnitř vzniklého záhybu vložíme oloupané vejce naměkko. přelijeme holandskou omáčkou a posypeme krájenou pažitkou. Bílek vejce roztrhneme, aby začal vytékat žloutek, směrem ke strávníkovi.
Autor: Cuketka a já