1 kelímek bílého jogurtu (500 g)
1 kelímek polohrubé mouky
1/2 kelímku krupicového cukru
1/2 kelímku oleje nebo rozpuštěného másla
1 kypřicí prášek do pečiva
2 vejce
ovoce podle sezony chuti a libosti
NA DROBENKU
50 g hrubé mouky
50 g mletých ovesných vloček
80 g másla
80 g krupicového cukru
POPIS PŘÍPRAVY :
Množství je na jeden hlubší plech. Nejdříve si připravíme drobenku. Do jedné misky dáme máslo v pokojové teplotě a přidáme všechny suroviny. Rukou mneme, až se hmota začne „drobit“ nebo se dá říci „žmolit“. Případně přidáváme ovesné vločky. Pak v druhé míse dobře smícháme všechny suroviny na těsto, které s výhodou odměřujeme kelímkem, a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem se zvednutými okraji. Rozetřeme až k okrajům. Poklademe libovolným ovocem ( já nejraději meruňky ). Posypeme drobenkou a pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě na 180° C.
DROBENKA (ŽMOLENKA) s mletými ovesnými vločkami je rodinné stříbro – úžasná chuť lehce po oříškách. Melu je v mlýnku od mixéru.
Autor : Jan Hlaváček a Internet