Omelety vaječné

omeleta_vajecna_a2 – 3 vejce
2 – 3 lžíce tekutiny ( mléko, voda )
špetka soli

POPIS PŘÍPRAVY :

Nastavíme plamen asi tak na polovinu, na něho položíme prázdnou a suchou pánev, jen aby se zahřála. Zatím co se hřeje, připravíme si vejce. Na pánvi průměru asi 15 cm se dá dělat omeleta ze dvou – tří vajec.
Vezmeme dvě vajíčka, rozbijeme do misky trošku je osolíme a přidáme čerstvě mletý pepř. ( možno přidat malinko tekutiny ) Teď nesmíme vajíčka přešlehat (první rada naší lekce). Spousta lidí to dělá moc důkladně a dělá chybu. Stačí jenom obyčejná vidlička a tou opravdu jen lehce bílky se žloutky promícháme. Děláme to klidně a vláčně. Brzy jistě přijdeme na to, že když vajíčka jen lehce prošleháme, tak budeme mít omeletu mnohem nadýchanější, než když vejce vyšleháme moc.  (Musí se jen opravdu promíchat bílek se žloutkem)
Na čem omelety smažit? Po všech zkušenostech a zkouškách s různými oleji vychází jako nejlepší olivový olej. Do pánve nalijeme 1/2 lžičky olivového oleje a k němu přidáme 1/2 lžičky másla, aby měla omeleta trochu máslovou příchuť. Ted hodně zesílíme plamen “jak si jen troufneme”. Když vidíme, že se z pánve kouří, nalijeme vajíčka a teď musíme chvilenku počkat. Trvá to asi 5 vteřin a dokola se začne dělat takový, jakoby krajkový lem. Okraj se začne vlnit a my počítáme do pěti a pak lžící přesuneme trochu okraj omelety ke středu a ještě kapalná vajíčka z vrchu přelijeme k obvodu pánve na uvolněné místo. A tak pořád pánev trochu nakláníme a přeléváme ještě tekuté vejce, aby se dostalo do styku s horkou pánví až celou omeletu pomalu usmažíme. Když je nahoře ještě trochu tekutá plamen vypneme – to je moc důležité(!) -, protože pak omeleta nebude suchá, ale bude měkká a polotekutá. ( V této chvíli já omeletu “naplním, posypu”  předem udělanou, horkou  – šunkou, žampiny, opečeným bramborem atd. J.H.) Omeletu na pánvi nadzvedneme, přehrneme a přešoupneme na talíř. Talíř musí být horký, protože když máme na pánvi ještě část vajíček v tekutém stavu a omeletu na něj stočíme, bude se ještě cestou na stůl dodělávat.
Toto je to nejrychlejší jídlo, které si můžeme udělat, je hotové za pár vteřin. Můžeme ji ozdobit trochou řeřichy nebo petrželky nebo na ni nasypat trochu parmazánu. Omeleta je zvenku jemná a trochu osmažená, ale vevnitř je měkká a kyprá. Báječné, lehké, lahodné jídlo, přitom hotové za chviličku. Na omeletách je skvělé, že se dají dělat v mnoha různých variantách.

Jen poznámka k názvům. Toto je vaječná omeleta. Není to palačinka, které se dřív říkalo amoletka. V palačince je mouka ! Viz tady !

Například :
Švýcarská omeleta : do syrových vajec zamícháme sýr gruyere. S pánve se omeletu dáme ještě dopéci do grilu, ale ještě předtím na ní nasypeme další sýr se lžící smetany. Pak ji necháme pod grilem dokud se sýr nerozpustí a smetana nezačne probublávat.
Omeleta s houbami : houby chvíli osmažíme, aby se z nich dostala přebytečná vlhkost. Pak je nasypeme na omeletu a potom ji zabalíme.
Omeleta soufflé :  nejdříve se ušleháme sníh z bílků, pak ho smícháme se žloutky a třemi druhy sýra – parmazánem, čedarem, gruyerem (ementálem) a přidáme sekanou pažitku. Po jedné minutě smažení omeletu posypeme guyerem a strčíme do grilu. Když ji vyjmeme přeložíme napůl, položíme na talíř a ještě posypeme parmazánem. Okamžitě ještě teplé podáváme.

0dobre

 

Autor :  Dadala ( R.I.P. )

 

0tlzpet

pečivo slané

Updated: 1.4.2017 — 11:28

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme