Palačinky, amolety, crepes, omelety, vaječné omelety

Palačinky, amolety, crepes, omelety, vaječné omelety – tyto názvy v mnoha případech naprosto splývají a význam se liší krajově, jindy rodinných zvyklostí. Někdy se neshodnou ani v rámci jedné rodiny.

Palačinky

nebo podle staršího názvu amolety odpovídají asi francouzkým crépes. Co nejtenší, je možné je smažit do zásoby. Plnit téměř libovolně, zapékat, smažit. Palačinkové těsto je lité polotekuté těsto a připravuje se z mléka nebo sodovky, hladké nebo polohrubé mouky a malého množství práškového cukru. Při větším množství cukru se připaluje. Vejce přidáváme celé nebo jen žloutky a těsto vždy mírně osolíme.

Omelety

jsou o něco silnější než palačinky. Těsto na omelety je hustší než palačinkové těsto. Přidáváme do něj také více vajec a méně tekutiny a mouky.

Vaječné omelety

Jsou pouze z vajec lehce rozšlehaných pouze vidličkou, možno přidat trochu vody nebo mléka. Osoliti a opepřit. Nikdy se nedává mouka !! Mohou být s „náplní“. V tomto případě se ale „náplň“ přidává v průběhu smažení. Většinou bývají naslano, takže v této skupině jsou jen pro srovnání a úplnost. Musí se podávat se okamžitě po dokončení. Říká se palačinka čeká na strávníka, na omeletu čeká strávník.

0tlzpet

použijte povel prohlížeče

 

Updated: 1.4.2017 — 11:29

1 Comment

Add a Comment
  1. Rozhodně souhlasím, že je někdy těžké shodnout se i v rámci rodiny 🙂 Dříve jsme doma používali označení „amoleta“ a dnes už říkáme spíše palačinky. Palačinky navíc doma vnímáme spíše jako sladkou záležitost a omeletu jako slanou. Další dělení i dle zahraničních zvykolstí máme na blogu http://palacinky.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme