2 vejce
150 g hladké mouky
200 ml mléka
3 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla
špetka soli
POPIS PŘÍPRAVY :
Vše rozmixujem, necháme 20 – 30 minut odpočinout, doladíme hustotu mékem. Smažíme již bez tuku na rozpálené, nejlépe teflonové pánvi tenké palačinky. Na pánev k jedné straně rozlijeme 1 lžíci ( hlubokou starou velikost ) nebo malou naběračku. Potom kruhovým nakláněním rychle rozlijeme těsto po celé pánvi. Zbyde-li nám několik nedolitých otvůrků v těstě, zaplníme je odkápnutím ze lžíce. Těsta musí být nejmenší možné množství, aby palačinka byla dostatečně
tenká. Velmi pohodlné je použít stěrku na roztírání těsta, ale s trochou praxe je možno se obejít i bez ní. Když palačinky zespoda zezlátnou, což zjistíme nadzvenutím, otočíme ji buď ve vzduchu nebo lopatičkou, jak si troufneme. Z druhé strany smažíme již velice krátce, jen 20 – 30 vteřin. Z množství uvedeného v receptu uděláme asi 10 kusů 20 cm palačinek.
Po mnoha letech pokusů jsem dospěl k tomuto receptu, který nikdy nezklame. Palačinky se netrhají, neplavou v omastku a dají se dělat opravdu tenké.
Důležité je si ještě ujasnit názvosloví : toto jsou palačinky, nebo krajově a zastarale amolety, když jsou hodně tenké tak crepes
Omelety, vaječné omelety by neměly obsahovat mouku, ale ve Vídni na to mají jiný názor 🙂
Autor : Jan Hlaváček