Palačinky

Palacinky2 vejce
150 g hladké mouky
200 ml mléka
3 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla
špetka soli

POPIS PŘÍPRAVY :

Vše rozmixujem, necháme 20 – 30 minut odpočinout, doladíme hustotu mékem. Smažíme již bez tuku na rozpálené, nejlépe teflonové pánvi tenké palačinky. Na pánev k jedné straně rozlijeme 1 lžíci ( hlubokou starou velikost ) nebo malou naběračku. Potom kruhovým nakláněním rychle rozlijeme těsto po celé pánvi. Zbyde-li nám několik nedolitých otvůrků v těstě, zaplníme je odkápnutím ze lžíce. Těsta musí být nejmenší možné množství, aby palačinka byla dostatečně

sterka_na_palacinky

Stěrka na roztírání

tenká. Velmi pohodlné je použít stěrku na roztírání těsta, ale s trochou praxe je možno se obejít i bez ní. Když palačinky zespoda zezlátnou, což zjistíme nadzvenutím, otočíme ji buď ve vzduchu nebo lopatičkou, jak si troufneme. Z druhé strany smažíme již velice krátce, jen 20 – 30 vteřin.  Z množství uvedeného v receptu uděláme asi 10 kusů 20 cm palačinek.

Po mnoha letech pokusů jsem dospěl k tomuto receptu, který nikdy nezklame. Palačinky se netrhají, neplavou v omastku a dají se dělat opravdu tenké.

Důležité je si ještě ujasnit názvosloví : toto jsou palačinky, nebo krajově a zastarale amolety, když jsou hodně tenké tak crepes
Omelety, vaječné omelety by neměly obsahovat mouku, ale ve Vídni na to mají jiný názor 🙂

0dobre

 

Autor :  Jan Hlaváček

0tlzpet

Pečivo sladké

Updated: 26.6.2022 — 10:38

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme