skopové kotletky ( hřbet )
1 lžíce sádla
1 hlavička česneku
POPIS PŘÍPRAVY :
Když maso z ovce, tak skopové!
Česnek – dle chuti minimálně jeden stroužek na kotletku. Z mého pohledu „koření číslo jedna“. Výrazná chuť ideálně doplňuje a koriguje typickou chuť a aroma skopového masa. Záleží, na jakou část v obchodě narazíte. Mnou zakoupené“kotletky“ pocházely z hřbetu. Hřbet rozporcujeme, to znamená rozřezáme „na žebra“. Zde je potřeba mít ostrý a pevný nůž. Občas budete bojovat s kostí. Vytvoříme kotletky a lehce je začistíme do podoby na obrázku. Tuk rozhodně neodstraňujte. Osolíme a lehce opepříme.
Na pánvi rozpálíme polévkovou lžíci sádla a do horkého tuku vložíme připravené kotletky. Necháme na obou stranách zatáhnout. Tato fáze musí probíhat na co nejsilnějším ohni. Nyní oheň trošku utlumíme a přidáme čtyři pětiny na plátky nakrájeného česneku. Česnek necháme zesklovatět (pozor na připálení, potom hořkne!) a následně přidáme vodu. Tím myslím tolik vody, aby bylo maso z cca 50% ponořené. Nevaříme, dusíme:) No a necháme dusit… Občas vše obrátíme, dle potřeby přidáme vodu. Maso měkne relativně pomalu. Po cca 20min přidáme zbytek česneku. Příprava na tlumeném ohni může trvat i hodinu! Kdo si počká, ten se dočká. Výsledkem je krásně měkké maso s dokonalým hnědým česnekovým výpekem.
Okamžitě servírujeme s čerstvou bagetou nebo jiným kvalitním bílým pečivem. Nebojíme se přebytečného sádla, od toho máme bagetku:) Famózní skopové aroma se propojilo s útočnou formací česneku. Kombinace sádla, česneku a výpeku ze skopového je neodolatelná! Dobrou chuť!
Autor : Gurmetklub – Ondřej