Vaječné smaženky

smazenka_fSmaženky je jídlo, které má mnoho podob. Někdy rodinných, někdy podle vzpomínek , co měli v nejbližším mléčném baru. Pokud všechny shrnu , dojdu k tomuto přehledu:

  1. Na chlebu s hořčicí položená omeletka z vajec se strouhankou, mazaná hořčicí, obložená zeleninou.
  2. Na chléb namazaná směs vajec, sýra a poté osmažená z obou stran.
  3. Krajíc chleba namočený ve vaječné směsi a smažený z obou stran.
  4. Na chléb položená osmažená placička z rozšlehaných vajec se strouhankou.

VARIANTA 1- Klasická česká smaženka

4 vejce
4 lžíce strouhanky
mletý pepř, sůl, olej
4 plátky čerstvého chleba
8 lžic plnotučné hořčice
4 kyselé okurky
4 lžíce sterilovaných kapií
1 malá cibule

POSTUP PŘÍPRAVY :

Plátky chleba potřeme z jedné strany hořčicí. Vejce smažíme postupně po jednom kuse – tedy po jedné porci. Vejce rozmícháme se špetkou soli a dvěma lžičkami strouhanky. Tuto směs nalijeme na pánev a z obou stran ji osmažíme, položíme na chléb a opět potřeme hořčicí, obložíme nakrájenou okurkou, kousky kapie a plátky cibule.

Máme dvě možnosti smažení vajec:
1) buď vejce rozprostřeme na pánev ve velikosti krajíce, z obou stran opečeme a pak položíme na chléb,
2) anebo vejce na pánvičku rozlijeme, připravíme omeletu, kterou po opečení z obou stran přeložíme na půl a položíme na chléb.

smazenka_iVARIANTA 1a – vaječná smaženka na másle

A to hned dvojitě. Mám děsně rád vajíčko usmažené na oříšku másla. Ta chuť je nenapodobitelná. Ale ještě lepší položené pak na krajíc máslem a hořčicí namazaný. Často nechám celou tuto přípravu jen tak ležet v kuchyni několik hodin. Vychladlé je to pak ještě lepší.

 

 

 

 

 

smazenka_nVARIANTA 2 Smaženka topinková

4 vejce
1-2 lžíce strouhanky
4 lžíce dobrého strouhaného sýru
( jemně krájená uzenina ? )

mletý pepř
sůl, olej
4 plátky i staršího chleba
8 lžiček plnotučné hořčice
4 kyselé okurky
4 lžičky sterilovaných kapií
1 malá jemně krájená cibule

POSTUP PŘÍPRAVY :

Vejce rozmícháme sa sýrem a strouhankou na mazatelnou pomazánku. Namažeme na krajíce (nejlépe půlené) a vložíme do rozpáleného oleje namazanou stranou dolů. Když sýr zezlátne otočíme a dopečeme z druhé strany do zlatova. Ozdobíme okurkami, cibulí, případně i jinou vhodnou zeleninou.

 

 

smazenka_aVARIANTA 3:

krájený chléb
4 vejce
15 dkg šunky (salám)
strouhaný sýr
sůl, pepř
bylinky

POSTUP PŘÍPRAVY : 

Nechutná vám chleba, který jste koupili jen před pár dny, nekřupe kůrčička, nemá již vůni čerstvě upečeného chleba? A zároveň ctíte zásadu, že jídlo a zejména chleba, který není zkažený, se nevyhazuje? Topinky také nejsou právě tím, co by potěšily vaše chuťové buňky, měli jste je přece před nedávnem? Řešení je snadné. Udělejte si třeba vaječné smaženky z chleba. Nemusíte přípravu plánovat, těch několik surovin máte každodenně v ledničce. Chlebové smaženky jsou kdykoliv použitelnou a dobrou variantou, jak udělat rychlou, teplou a levnou večeři. Na plátky nakrájíme chleba, tento recept je koncipován na 4 až 6 krajíčků chleba. Uzeninu na pracovním prkénku nakrájíme na proužky. Podle vašeho typu uzeniny to může být třeba i na kostičky. Nesmí být však vysoké, nerovnosti by bránily rovnoměrnému opékání.

V míse nebo hlubokém talíři rozkvedláme celá vejce, osolíme, případně opepříme. Přidáme i bylinky, které máme po ruce, nejraději čerstvé. Nastrouháme sýr na hrubém struhadle, dáme do rozkvedlaných vajec, přimícháme také uzeninu. Chleba postupně v této směsi z obou stran namočíme a obalíme. Musíme si při obalování pomoci vidličkou a na chleba nanášet i hustou směs – uzeninu a sýr. Obalený a nasáklý chléb klademe na rozpálený tuk. Smažíme na pánvi krátce, než se vajíčko na chlebu srazí a zrůžoví.Pak chléb otočíme a smažíme z druhé strany. Hotové chlebové smaženky dáváme na mělký talíř a můžeme je ještě teplé ozdobit rajčaty, okurkou nebo jinou zeleninou, kterou máme rádi. Na horkém chlebu zelenina dobře zvláční a trochu se prohřeje.

 

VARIANTA B:

Jak už jsem napsal, mám to jídlo děsně rád už odmala. V průběhu těch let jsem ale například nepochopil, proč se do vajíčka přidává strouhanka. Zdůvodňuje se to všelijak. Podle mne jde o jednoduchou fintu, jak zajistit větší kompaktnost vajíčka, se kterým se pak lépe manipuluje při přípravě a přepravě. Nic víc a nic méně. Bohužel, často dík přílišnému množství je z vajíčka tuhá placka k ničemu. No a nakonec cibule. Když pominu špatně oloupané kusy krájené i s tvrdým středem od kořínků, pak to nejhorší je způsob krájení. Cibuli najemno , nejlépe WS.(pozn JH)

 

Vaječná smaženka na toustu. Plátech bílého chleba opečený v tousteru lehce potřu stroužkem česneku, máznu vrstvičkou másla a na ještě horký položím sýr. Ideálně některý typ Ementálu. A na něj horké právě usmažené vajíčko. Celé se to po chvilce propojí a náramně chutná.

Popusťte uzdu fantazii a kombinujte. Není jen česká smaženka. Já přidávám fotky za poslední týden. Jak jsem to stíhal připravit. A ne prvoplánově pro tento článek. Jen podle momentální chuti. Páč takový dobrák, abych udělal desítky smaženek jen pro vás teda nejsem. To snad chápete

Odkaz
Chlapci si, stejně jako jindy, hezky pohráli a popsali vám to tady. Mám je za to rád, nemusím se snažit udělat vlastní video. Jen opět nikomu nevysvětlili proč ta strouhanka.

Fakt
Vilém Vrabec, Velká kuchařka, Vaječné smaženky, recept číslo 860, 10g=1PL

To je moje poznámka. Ve velké kuchařce Viléma Vrabce najdete původní recept s deseti gramy strouhanky. Rovnou říkám, krom toho že ji tam nemám rád a neodkývám ani jemu, je těch 10 gramů množství přímo děsivé (jestli on ovšem neměl k dispozici vajíčka super veliká). Pokud máte strouhanku opravdu dobře vysušenou, je to lžíce pořádně vrchovatá. Jenže já chci na smažence vajíčko! A ne chleba s bílým chlebem.

0zapsano

Autor : Moje Dobroty

0tlzpet

Předkrmy teplé

 

 

 

 

 

 

Updated: 11.9.2017 — 0:06

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme