Název a-la kytara (pasta la chitarra) se vlastně nevztahuje přímo k receptu omáčky, ale k druhu těstovin. Co jsou to tedy těstoviny a la kytara?
Jsou to vaječné těstoviny z oblasti Abruzza, vyráběné pomocí speciálního nástroje, který připomíná kytaru. Vzdálenosti strun mohou být různé, já bych potom nazýval úzké spaghetti alla chitarra – ale jsou hranaté, ty širší vypadají spíš jako tagliattele. Nicméně tato těstoviny jsou specialitou oblasti Abruzza a někdy s názvem Špagety a- la kytara – Spaghetti alla chitarra obojí splývá dohromady.
Těstoviny a la kytara se dají ve specializovaných obchodech u nás koupit, případě nahradit vaječnými špagetami, tagliatelle.
Mohou se použít pro všechny omáčky. Některé omáčky k těmto těstovinám krajově patří trochu víc.
TĚSTOVINY A-LA CHITARRA 1
400 g jehněčí kýty nebo plecka
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 žluté nebo červené papriky
nebo chilli paprička, jemně posekaná
400 g loupaných, krájených rajčat (možno nahradit konzervou)
200 ml suchého blého vína
vývar podle potřeby
100 g ovčího sýra pecorino jemně strouhaný
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Jehněčí odblaníme a odstraníme tuk. Pokrájíme na malé kousky nebo velmi nahrubo umeleme. Rozpálíme olej a vložíme celé stroužky česneku. Pak přidáme maso opékáme 15 minut. Podlejeme vínem a když se odpaří, přidáme rajčata. Z paprik odstraníme jadřince a pokrájíme na úzké proužky a přidáme k rajčatům. Osolíme a pod pokličkou na velmi mírném ohni dusíme 2 hodiny. Je-li zapotřebí podléváme průběžně vodou nebo vývarem. Podáváme sypané jemně strouhaným sýrem pecorino, případně kořeníme čerstvě mletým pepřem.
Autor : podle internetu
TĚSTOVINY A-LA KYTARA S KUŘECÍMI JÁTRY – Pasta alla chitarra (2)
400 g těstovin alla kytara
300 g kuřecích jater
3 lžíce olivového oleje
20 g másla
1 cibule
snítka řapíkatého celeru
1 dcl sherry
2 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
50 g strouhaného parmezánu
POPIS PŘÍPRAVY :
Na másle a oleji necháme zeskelnatět nadrobno krájenou cibuli. Pak přidáme nadrobno krájenou nebo nahrubo strouhanou zeleninu, Když zkaramelizuje do lehce nahnědlé barvy přidáme jatýrka pokrájená na drobné kousky. Zalijeme sklenkou sherry ( madeiry, nebo brandy). Když se odpaří, přidáme trochou vody zředěný rajský protlak. Osolíme a opepříme a vaříme asi 15 minut na velmi mírném ohni. Těstoviny uvaříme v dostatečném množsví al dente, zcedíme a okamžitě podáváme s omáčkou. Sýr podáváme zvlášť.
Autor: podle internetu