tablespoons extra-virgin olive oil, divided
100 g plátkové neuzené slaniny krájené na proužky 2,5 x 1/2 cm, rozdělené
4 ounces guanciale or unsmoked bacon, sliced, cut into 1×1/4-inch strips, divided
1 stroužek česneku, oloupaný
c1 garlic clove, peeled
c1 1-inch dried peperoncino or 1/4 teaspoon dried crushed red pepper
1/4 lžičky drcené červené papričky
c1 cup finely chopped onion
1 střední, jemně krájená cibule
2 tablespoons balsamic vinegar
2 lžíce balsamikového octa
1 pound cherry tomatoes, chopped (about 3 cups)
450 g krájených rajčat (možnou nahradit konzervou)
12 ounces bucatini or spaghetti
3/4 cup freshly grated Pecorino Romano cheese or Parmesan cheese (about 2 1/2 ounces)
50 g strouhaného sýra Pecorino nebo parmezánu
POPIS PŘÍPRAVY :
Rozehřejte 1 lžíci oleje na velké těžké pánvi na střední teplotu. Vložte polovinu slaniny a orestujte dokřupava asi 5 minut. Vyjměte opečenou slaninu, osušte v papírové utěrce a uschovejte na oblohu. rozehřejte zbývající dvě lžíce v pánvi na střední teplotu. Vložte česnek a papričku, opékejte dokud paprička netmavne, asi 2 minuty. Přidejte cibuli a zbývající slaninu, restujte dokud cibule nezeskelnatí a slanina se navyškvaří, asi 10 minut. Podlejte octem a vařte 1 minutu. Přidejte rajčata a mírně povařte 6 minut. Osolte a opepřete. Mezitím uvařte špagety al dente. Sceďte a uschovejte si trochu vody, ve které se špagety vařily. Vraťte špagety do hrnce, přidejte omáčku a sýr a prohoďte. Je-li příliš suché přidejte trochu vody od špaget. Přendejte do mísy a servírujte. Na talíři posypte uschovanou slaninou.
Heat 1 tablespoon oil in heavy large skillet over medium heat. Add half of guanciale and sauté until crisp, about 5 minutes. Transfer guanciale to paper towels to drain (do not clean skillet). Reserve for garnish.
Add 2 tablespoons oil to same skillet over medium-low heat. Add garlic and peperoncino; sauté until peperoncino darkens, about 2 minutes. Add onion and remaining guanciale; sauté until onion is translucent and fat has rendered from guanciale, about 10 minutes. Stir in vinegar; cook 1 minute. Add tomatoes; simmer 6 minutes. Season sauce with salt and pepper. Meanwhile, cook pasta in large pot of boiling salted water until just tender but still firm to bite. Drain, reserving 1/2 cup pasta cooking liquid. Return pasta to same pot. Add tomato sauce and cheese to pasta and toss, adding some of reserved pasta cooking liquid if dry. Season to taste with salt and pepper. Transfer pasta to bowl. Sprinkle with reserved guanciale and serve.
Autor : Podle Internetu