Knedlíky bramborové – různé druhy


BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

knedlik_bramborovy750 g vychladlých vařených brambor ve slupce (nejlépe „A“ a uvařené den předem),
1 vejce
250 g hrubé mouky
200 g dětské krupice
lžíce bramborového škrobu

sůl

Oloupané brambory ustrouháme. Z uděláme na vále kopeček, v jeho prostředku důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, mouku, škrob a krupici. Vše vypracujeme na těsto, ze kterého utvoříme 3 podlouhlé knedlíky, které dáme do hrnce s vařící osolenou vodou. Knedlíky podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky nití nakrájíme na plátky. Podáváme k pečeným masům, pečené drůbeži apod. Můžeme je rovněž naplnit uzeným masem nebo uzeninou či švestkami a podávat jako samostatný pokrm.

Autor: Darina Hlaváčková

cara

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z PRÁŠKU :bramborove_testo_vitana

Přiznám se dobrovolně. Ve většině případů z nedostatku času a vlastní lenosti používám bramborové knedlíky „z pytlíku“. Po dlouhém zkoušení a ověřování jsem vybral jako bezpečné a nejvíce podobné opravdovým knedlíkům „Bramborové těsto Vitana“ . Kupodivu ne „Bramborové knedlíky Vitana“. Už vůbec ne jiné značky! Ověřeno mnoha pokusy. Do půllitru rozklepnu jedno vejce a přidám vodu do 400 ml. Takové hodně ošizené pivo. Rozkrvdlám vařečkou a přileju do směsi. Udělám těsto, nechám chvilku odpočinout a udělám tři válečky knedlíků. Vložím do vařící osolené vody a vařím podle návodu 15 minut.

0dobre

 

Autor: Jan Hlaváček

 

 

cara

900 g brambor
 Asi 100g hrubé krupice
asi 100g polohrubé mouky
asi 2 lžíce hladké mouky 
menší polévková lžíce solamylu
sůl podle chuti 
1 velke vejce
1 žloutek z velkého vejce 

POSTUP PŘÍPRAVY :

Brambory nastrouháme půl na hrubo a půl na jemno. Zpracovat těsto běžným způsobem, podle hustoty přidat trochu hrubé mouky. Každé brambory berou jinak … a dál běžným způsobem… vařit v osolené vodě 20 minut…

0dobre

 

Autor : Helena Procházková

 

cara

BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY

150 g vařených brambor, 1 lžička rozehřátého morku, 1 vejce, sůl, muškátový květ, zelená petrželka, 1 lžička solamylu, 3 lžíce dětské krupičky

Jemně nastrouhané brambory promícháme s morkem (nemáme – li morek, můžeme použít libovolný tuk), vejcem, solí, muškátovým květem, jemně usekanou zelenou petrželkou, solamilem. Těsto zahustíme krupičkou. Z dobře vypracovaného těsta, vykrajujeme polívkovou lžící knedlíčky, které po zakulacení vaříme ve slané vodě. Bramborové knedlíčky podáváme ke guláši nebo pečeným masům. Můžeme je také sypat osmaženou cibulkou nebo strouhankou a podávat s hlávkovým salátem jako samostatný pokrm.

cara

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S HOUSKOU

500 g hrubé mouky, 5 velkých vařených rozstrouhaných brambor, 1 vejce, sůl, 1 na kostičky rozkrájená houska

Všechny výše uvedené suroviny lehce smícháme, nakonec přidáme nakrájenou housku. Z prohněteného těsta tvoříme koule, velké cca. jako citrón a vaříme je ve slané vodě 15 minut. Hotové knedlíky podáváme se špenátem nebo je sypeme osmaženou cibulkou a salátem z kysaného zelí či jiné zeleniny. Vhodné jsou i ke smetanovým omáčkám.

cara

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z TEPLÝCH BRAMBOR

750 g vařených brambor, 220 g dětské krupičky, 70 g solamylu, 1 vejce1 žloutek, 70 g hrubé mouky, ¼ balíčku prášku do pečiva, sůl

Teplé brambory, nastrouháme, osolíme a přidáme k nim krupičku smíchanou s moukou, solamilem a práškem do pečiva. Těsto spojíme vejcem a žloutkem. Dobře propracujeme a utvoříme z něj tři podlouhlé knedlíky, které se vaří v osolené vodě 25 minut. Je nutné je okamžitě po vhození do vařící vody podebrat vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu. Podáváme je k pečeným masům, uzenému masu, ke špenátu apod. Zbylé knedlíky můžeme nakrájet na kostičky, osmažit na cibulce a podávat s hlávkovým či zelným salátem jako samostatné jídlo.

cara

KNEDLÍKY ZE SYROVÝCH BRAMBOR

750 g syrových brambor, 1 vejce, sůl, 300 g hrubé mouky, 100 ml mléka, na polití 80 g sádla, 1 cibule

Oloupané syrové brambory nastrouháme a na cedníku z nich vymačkáme vodu. Vložíme do mísy a zalijeme horkým mlékem, přidáme sůl, vejce a hrubou mouku a vymícháme tuhé těsto (asi jako na houskové knedlíky). Polévkovou lžící vykrajujeme kousky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti 5 – 8 minut. Scezené přelijeme smaženou cibulkou. Podáváme s uzeným masem a kysaným zelím.

Toto těsto můžeme použít i na přípravu slovenských halušek. Potřebujeme k tomu speciální cedník na noky jímž těsto protlačujeme. Vaříme následně 3-5 minut. Hotové opět promastíme sádlem, promícháme s vařeným kysaným zelím nebo s rozdrobenou brynzou s škvarečkama.

cara

CHLUPATÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

500 g vařených brambor, 500 g syrových brambor, 100 g hrubé mouky, ½ polévkové lžíce solamilu, sůl

Syrové brambory nastrouháme a slijeme z nich vodu, přidáme strouhané vařené brambory, mouku solamil a sůl. Zpracujeme těsto. Vlhkou rukou tvoříme kulaté knedlíky a vkládáme je do osolené vařící vody. Vaříme je 15-20 minut. Podáváme k pečené kachně, huse nebo k pečenému vepřovému masu se zelím nebo se špenátem. Můžeme také knedlíky posypat osmaženou cibulkou a podáváme s okurkovým, zelným salátem jako samostatný chod.

cara

DRBÁKY

1 kg syrových brambor, 250 g vařených brambor, 1 vejce, 350 g hrubé mouky, mléko, sůl

nebo bez vážení :

8 středně velkých syrových brambor, 3 menší vařené brambory, 1 hrnek hrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl

Syrové nastrouhané brambory dáme na síto a přelijeme vařícím mlékem necháme okapat, trochu v sítu vymačkáme a smícháme s vařenými nastrouhanými brambory. Přidáme vejce, mouku, osolíme a promísíme. Děláme středně velké kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut.

cara

RYCHLÉ DRBÁKY

6 rohlíků, 6 středně velkých brambor, sůl

Syrové brambory nastrouháme a bez vymačkání smícháme v míse s rohlíky nakrájenými na kostky. Vždy přísně dodržujeme pravidlo poměru jeden rohlík a jeden brambor. Osolíme a dobře promícháme, vytváříme menší kulaté knedlíky, které zavaříme do osolené vody. Vaříme 15 – 20 minut. Po vyjmutí z vody je hned vidličkou roztrhneme.

cara

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY BAVLNĚNÉ (KRKONOŠE)

1/2 kg vařených brambor, čtyři velké syrové brambory, 1 dl horkého mléka, lžička soli, 14 dkg krupičné mouky

Půl kg vařených, strouhaných brambor (studených) se dá na mísu. Čtyři hodně velké syrové brambory a rozstrouhají, dají se na cedník, polijí se kapkou horkého mléka a nechají se utěrkou přikryté, až voda z nich vykape. Následně se položí na mísu k vařeným bramborům, přidá se necelá lžička soli 14 dkg krupičné mouky, dobře se vypracuje těsto a nechá se půl hodiny odpočinout. Dále se dělají knedlíky ve velikosti menšího pomeranče. Vaří se 12-15 minut v málo osolené vodě. Po uvaření se okamžitě rozkrojí, polijí horkým sádlem s kyselým zelím.

cara

KRKONOŠSKÉ KNEDLÍKY

1 kg brambor, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, 80 g krupice, 20 g hladké mouky, 100 g uzeného bůčku, 50 g sušených hub, 2 vejce, 1 cibule, 100 g sádla

Vařené oloupané nastrouhané brambory smícháme se solí, vejcem, krupicí, hladkou i hrubou moukou a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme na placku a nakrájíme ji na čtverečky. Do středu každého čtverce klademe náplň. Z jednotlivých dílu tvoříme jednotlivé knedlíky, které vaříme v osolené vařící vodě 12 minut.

Náplň : na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený bůček a předem namočené překrájené sušené houby. Vše podusíme a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci. Mícháme do ztuhnutí.

cara

POŠUMAVSKÉ BOSÁKY

1000 g brambor,5 rohlíků, hrubá mouka, sůl

Oškrábané brambory omyjeme ve studené vodě a jemně nastrouháme. Do strouhaných brambor vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky, hrubou mouku a sůl. Vše promícháme a utvoříme kulaté knedlíky. Zavaříme je do osolené vroucí vody, vaříme 30 minut.

cara

JIHOČESKÉ KNEDLÍKY

1 250 g brambor, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, 40 g sádla, sůl

250 g brambor uvaříme a nastrouháme. Smícháme s 1 kg nastrouhaných syrových brambor, které na zbavíme vymačkáním vody, přidáme mouku, rozpustěné sádlo, vejce, sůl vypracujeme tužší těsto. Vytvarujeme kulaté knedlíky, které zavaříme do osolené vody. Vaříme 15 – 20 minut. Hotové knedlíky nekrájíme, ale roztrhneme je. Ne úplně, jen tak, aby zůstaly pootevřené.

cara

 

0zapsano

 

Autor : www.coopclub.cz

 

0tlzpet

Přílohy

 

Updated: 28.2.2023 — 2:34

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme