Krabí tyčinky Surimi

surimiTak zvané “krabí tyčinky” se již ustálily na našem trhu a staly se součástí českého jídelníčku. Stále se však najdou lidé, kteří se domnívají, že tyto tyčinky jsou vyrobeny z krabího masa. Ve skutečnosti však jde o surimi. Co se skrývá za tímto tajemným slovem? Ne náhodou slovo surimi pochází z japonštiny, v Asii surimi totiž patří mezi tradiční pokrmy či suroviny. Teprve ve 20. století se surimi rozšířilo do Evropy a Ameriky. Nejčastěji se vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné.
Maso získané z vykuchaných ryb se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy. Tato hmota se zpravidla zamrazí, a aby vlivem nízké teploty neztratila svou gelovitost, přidává se do ní sacharóza nebo sorbitol. Požadovaná konzistence a pevnost se také udržuje přidáním bramborového škrobu, vaječného bílku či oleje. Mražené surimi pak lze v několikakilových baleních snadno převážet ke zpracovateli, který mu určí finální podobu. U konečného výrobce se z hmoty vyrobí tenké a hladké pláty, které se dále nařezávají na malé proužky, jež se pak ve svazcích formují do požadovaného tvaru.
Zatímco v Asii je surimi plnohodnotnou potravinou, z níž se dělají rybí koule, plní se jí zelenina nebo se používá na výrobu japonské speciality kamaboko, v Evropě a Americe se ze surimi hmoty vyrábějí imitace mořských korýšů a měkkýšů – krabů, krevet, humřích ocasů apod. K dokonalému napodobení vzhledu i chuti těchto živočichů slouží nejrůznější barviva a aromatizující látky přírodního nebo i umělého původu (př. krevetové aroma, krabí aroma). Výsledné produkty se ještě povaří v páře a poté se již balí do spotřebitelských balení.
Kvůli vysokým cenám masa z živočichů, které se surimi snaží napodobovat, získávají tyto výrobky na popularitě. V USA je již k dostání surimi lančmít, surimi šunka nebo surimi burger, u nás se s ním zatím setkáme v podobě “krabích tyčinek”, “krabích salátů”, imitací krevet či dokonce obalovaných “krevet”. Výrobky ze surimi by však měly být označeny tak, aby nemohlo dojít k záměně s potravinou, kterou napodobují. Vhodné jsou názvy typu Surimi a lá krab, Surimi a lá krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky – imitace.

0tlzpet

k návratu pouzijte ovládání prohlížeče

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Updated: 3.4.2017 — 11:46

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme